De Eredivisie Zaalvoetbal gaat vandaag (vrijdag 10 september) van start. De Eredivisie bestaat inmiddels niet meer uit 12, maar uit 16 teams. Ook wordt er dit seizoen met een nieuwe opzet gespeeld. Het zogeheten ‘split season’ model moet voor nog meer spanning in de Eredivisie gaan zorgen

Het ‘split season’ model.
In het ‘split season’ model spelen alle 16 teams in de eerste fase ieder 12 wedstrijden. Dit betekent dus dat niet ieder team tegen elkaar speelt. Hiervoor worden er vier poules gemaakt op basis van de ranking over de laatste negen seizoenen. Elk team speelt in iedere categorie tegen drie teams. Door loting wordt vervolgens bepaald welk team je ontloopt uit de andere categorieën. 

– De teams in de Eredivisie voor het seizoen 2021/`22 zijn volgens de ranking verdeeld in vier categorieën.
Poule 1: Hovocubo, FC Eindhoven, ASV Lebo, FC Marlene
Poule 2: Tigers Roermond, FCK/de Hommel, AGOVV, RKAV Volendam 
Poule 3: HV/Veerhuys, Groene Ster, TPP/Feyenoord Futsal, Be`79
Poule 4: Texel`94, Leekster Eagles, zvv den Haag, White Stones

Tweede reeks
Na afloop van de eerste reeks wordt de eindstand in tweeën geknipt. De bovenste helft van de competitie gaat spelen voor een plek in de play-offs en de onderste helft gaat proberen degradatie te ontlopen. Alle teams nemen 50% van hun punten uit de eerste reeks mee. In de tweede fase worden er 14 wedstrijden gespeeld en hierbij komt ieder team dus twee keer tegen elkaar in actie.

Play-offs om het landskampioenschap 
Na de tweede reeks volgen de play-offs om het landskampioenschap. In de bovenste poule plaatsten de nummers een en twee van de competitie zich direct voor de halve finale van de play-offs voor het landskampioenschap. De nummers drie, vier en vijf komen in de kwartfinale. De nummer 6 speelt nog een enkele wedstrijd tegen de nummer 1 van de tweede poule om de laatste plek in de kwartfinale. De kwartfinale bestaat uit een dubbele wedstrijd, de halve finale en de finale worden gespeeld in een ‘best of three’.

Play-offs om degradatie
In de onderste helft van de competitie zullen de nummers zeven en acht direct degraderen naar de Eerste divisie. De nummers vijf en zes krijgen in de nacompetitie de kans om hun plek in de Eredivisie te houden. Ze spelen hierin tegen teams uit de Eerste divisie. 

Wedstrijden Eredivisie live te zien via www.eredivisie-zaalvoetbal.nl
Ook nieuw aan de competitie is dat de wedstrijden van alle 16 teams binnenkort allemaal live te zien zijn via eredivisie-zaalvoetbal.nl. Via dit platform worden alle wedstrijden getoond. Ook zijn er samenvattingen beschikbaar na elke speelronde op de vernieuwde site van de Eredivisie Zaalvoetbal. De livestreams zijn een samenwerking tussen de Eredivisieclubs, Provispo, Eyecons en de KNVB. In de komende weken wordt er getest met de eerste live wedstrijden en in de loop van het seizoen zijn alle wedstrijden van Hovocubo, FC Eindhoven, ASV Lebo, FC Marlene, Tigers Roermond, FCK/de Hommel, AGOVV, RKAV Volendam, HV/Veerhuys, Groene Ster, TPP/Feyenoord Futsal, Be`79, Texel`94, Leekster Eagles, ZVV Den Haag en White Stones live te zien.

Ook Eredivisie Vrouwen van start
Vanavond (vrijdag 10 september) staat ook de eerste wedstrijd van de Eredivisie Vrouwen op het programma. TPP/Feyenoord Futsal neemt het om 19.30 uur op tegen Drachtster Boys in het Topsportcentrum Rotterdam. De rest van de teams spelen op vrijdag 17 september hun eerste wedstrijd. De Eredivisie Vrouwen gaat dit seizoen van start met 10 teams. De nummers 1 tot en met 4 spelen aan het einde van het seizoen play-offwedstrijden om het Kampioenschap van Nederland

Eerste divisie naar drie poules met ingang van seizoen 2022/23
De Eerste divisie gaat vanaf seizoen 2022/23 spelen met drie poules. Het seizoen 2021/22 wordt hierbij gebruikt als een zogenoemd ‘migratieseizoen’ om tot een derde poule Eerste divisie te komen. Komend seizoen zullen de details rondom deze nieuwe opzet voor de Eerste divisie worden uitgewerkt. Ook zal er voor deze nieuwe opzet nog een definitief akkoord gegeven moeten worden in de Ledenraad amateurvoetbal. 

EK2022 met finale in Ziggo Dome
Over minder dan een half jaar start het EK Futsal in Nederland. Het belooft een spectaculair evenement te worden, dat wordt gespeeld in de Ziggo Dome (Amsterdam) en MartiniPlaza (Groningen). Het wordt het grootste EK Futsal ooit. Vanaf woensdag 19 januari 2022 strijden liefst zestien landen om de Europese titel.

Nadat er 31 wedstrijden zijn afgewerkt, wordt de finale op zondag 6 februari in de Ziggo Dome gespeeld voor maximaal 10.500 toeschouwers. Nederland is als gastheer automatisch geplaatst voor de eindronde. In 2014 was Nederland voor het laatst actief op een eindronde, toen op het EK Futsal in Antwerpen.